Da Vinci Kliniek is geopend!

‘Vliegreis’ geneest wonden snellerPublicatiedatum: 20 september 2011

GELDROP- Het enige wat ontbreekt is een leuk ogende stewardess, grapt Tjaarda Weber. Voor de rest is het inderdaad alsof je in een comfortabel privé-vliegtuigje zit, wanneer je de zuurstoftank van de Da Vinci Kliniek betreedt. Weber, algemeen chirurg (en bekend als clubarts van PSV) is een van de twee bestuursleden van het nieuwe behandelcentrum in Geldrop. Deze biedt hyperbare zuurstoftherapie aan. Door het onder druk toedienen van zuurstof genezen bijvoorbeeld chronische wonden sneller. 

De behandeling lijkt in meer op een vliegreis. Zittend op comfortabele stoelen met maximaal elf ‘mede-passagiers’, kan de patiënt tv kijken, radio luisteren of een film zien. Wanneer de behandeling start, voel je druk op je oren, waardoor je een paar moet slikken. De raampjes van de tank zijn van acrylaatglas, precies die ook in Boeings en Cessna’s zitten. Groot verschil met een enkeltje naar de zon is dat de ‘reizigers’ in de kliniek een masker op krijgen waardoor zij pure zuurstof inademen.
Duikboot is een andere associatie, die veel mensen hebben bij de drukkamer. Een van de medewerkers heeft een diepzeefoto zo opgehangen dat het in de tank net lijkt of je door het water zweeft, laat mede-bestuurslid Marcel Grosfeld lachend zien. Hij spreekt meestal ook van ‘duiken’, waar zijn collega Weber het houdt op ‘behandelen’. Grosfeld, cardioloog in het Veghelse Ziekenhuis Bernhoven is van huis uit duikarts. Daar liggen de link én de associatie: in de duikwereld ontstond de methode. 
Het idee om een hyperbaar behandelcentrum in de regio te openen, is afkomstig van Peter Evers. De voormalig specialist en pionier van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis houdt zich al jaren bezig met vooruitstrevende behandeltechnieken. Uiteindelijk bleek Geldrop de juiste plek, deels vanwege de aanwezigheid van het St. Anna Ziekenhuis, waar Weber een verleden heeft. Voor kleine, aanvullende onderzoekjes kunnen patiënten even naar het Bogardeind. "Verder gaan patiënten na de behandeling altijd weer terug naar hun eigen ziekenhuis”, vertelt Weber. 

De behandelmethode wordt door vrijwel alle verzekeraars vergoed, maar is nadrukkelijk een aanvulling op de bestaande zorg. "Niet iedereen met een wondje kan hier aankloppen”, legt Grosfeld uit. "Pas als een chirurg is uitbehandeld, komt deze therapie in beeld. Dan volgt overleg met de specialist over de vraag of een patiënt gezien zijn of haar gezondheid de behandeling onder druk aan kan en zelf ook wel wil.” 

De therapie is intensief: gemiddeld moet een patiënt zich acht weken op rij, vijf dagen in de week in Geldrop melden voor telkens een verblijf van twee uur in de tank. Anderhalf uur zuurstof inademen en een kwartiertje vooraf en na afloop om de luchtdruk op en af te laten lopen. Mocht er onverhoeds iets misgaan, dan kan een patiënt via een sluis de ‘duikboot’ verlaten en tijdens de behandeling is altijd personeel in de tank aanwezig. 

Toch blijft voorzorg een groot punt van aandacht, vertellen de kliniekartsen terwijl ze op sokken in de tank zitten. "De grootste zorg is brand, vanwege de grote hoeveelheid aanwezige zuurstof”, aldus Weber. "Statische elektriciteit moeten we zien te voorkomen, dus patiënten mogen alleen katoenen kleding dragen, niks synthetisch.” Aanstekers, horloges en vettige goedjes als make-up en haarlak zijn ook uit den boze. En schoenen dus ook, om de boel vetvrij te houden. En nog een niet onbelangrijke tip: vooraf geen cola drinken. Weber: "Koolzuur zet uit onder druk en als je de tank verlaat krijg je een pijnlijke, gezwollen buik.”

Artikel uit het ED van 22 september 2011
Zie ook het artikel via de website van het ED