U bent hier:Skip Navigation LinksHomepage » Behandelindicaties » Chronische wonden

Chronische wonden

De genezing van een wond is een complex proces en omvat vier fasen: bloedingsfase, ontstekingsfase, regeneratiefase en rijpingsfase. Gedurende iedere fase spelen bepaalde factoren, zoals diverse typen cellen, groeifactoren, zuurgraad, vochtigheid, eiwitten, zuurstof, mineralen en vitaminen, een belangrijke rol. Ontbreekt één van deze factoren en/of fasen dan stagneert de wondgenezing en ontstaat een chronische wond.

De definitie van een chronische wond is door de regel een wond die langer dan 8 – 12 weken blijft bestaan waarbij nauwelijks of geen verbetering optreedt. Oorzaken kunnen zijn: vaatlijden waardoor een slechte aan- en afvoer van bloed en daardoor zuurstof en voedingsstoffen ontstaat, diabetes mellitus (suikerziekte), infectie en de voedingstoestand van de patiënt. Uiteindelijk zorgen diverse onderzoeken en specialistische hulp ervoor dat de weefselcondities optimaal gemaakt worden voor de wond om te kunnen genezen.

Desondanks kan het voorkomen dat de wond niet geneest. De oorzaak is dan vaak dat er een aanhoudende té slechte doorbloeding van het wondgebied is. Hyperbare zuurstof therapie, waarbij de patiënt “op druk” gebracht wordt en 100% zuurstof inademt, zorgt ervoor dat in het wondgebied weer voldoende zuurstof aanwezig is waarbij weer nieuwe bloedvaatjes ontstaan in datzelfde wondgebied. Uiteindelijk wordt de bloedvoorziening en daardoor de aanvoer van zuurstof, allerlei specifieke cellen en voedingsstoffen verbeterd, zodat de wond geneest.
Stel een vraag
Diabetische wond