U bent hier:Skip Navigation LinksHomepage » Behandelindicaties » Decompressieziekte/ gasembolie

Decompressieziekte / gasembolie

Decompressieziekte is een typische aandoening bij (sport)duikers. Onder water wordt vaak perslucht gebruikt om te kunnen ademen. De samenstelling van perslucht is dezelfde als van de omgevingslucht: 79% stikstof en 21% zuurstof. Doordat duikers zich onder water bevinden neemt de druk op en in het lichaam toe. Tenslotte drukt het zeewater als het ware op het lichaam. Tien meter onder water geeft al een extra druk van 1 bar.

Bij een verhoogde druk lossen gassen, zoals stikstof en zuurstof, beter op in een vloeistof zoals bloed. Zuurstof wordt deels verbruikt door het lichaam, maar stikstof stapelt zich op in de weefsels. Stijgt een duiker weer naar het wateroppervlak wordt stikstof onttrokken uit de weefsels, komt weer in opgeloste vorm in de bloedbaan terecht en wordt via de longen uitgeademd. Dit proces vergt enige tijd en duikers zijn bekend met dit fenomeen. Echter, gebeurt de opstijging te snel, is er te weinig tijd voor stikstof om op te lossen in het bloed. Het gevolg is dat er kleine stikstof gasbelletjes in de bloedbaan ontstaan. Door het blijven opstijgen ontstaan er steeds meer belletjes die kunnen samengaan tot grotere gasbellen. Deze gasbellen kunnen bloedvaatjes overal in het lichaam afsluiten; dit noemt men een gasembolie. Hierdoor krijgen weefsels geen zuurstof meer en dit kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Eenmaal boven water zijn typische verschijnselen jeuk, hoofdpijn, duizeligheid en pijn aan spieren en gewrichten. In ernstigere gevallen raakt het slachtoffer bewusteloos of (tijdelijk of blijvend) verlamd of komt te overlijden.

De behandeling bestaat erin direkt 100% zuurstof te laten ademen; hierdoor komt er geen extra stikstof in het lichaam en daardoor wordt stikstof sneller door de longen verwijderd. Daarnaast moet het slachtoffer zo snel mogelijk in een hyperbare zuurstofkamer gebracht worden, waarbij hij/zij weer “op druk” gebracht wordt en 100% zuurstof inademt. Hierdoor worden de gasbellen in het bloed kleiner en lossen op en door de 100% zuurstof komt er geen extra stikstof in het bloed, waardoor stikstof versneld via de longen wordt verwijderd.

Stel een vraag
Decompressie