U bent hier:Skip Navigation LinksHomepage » Behandelindicaties » Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxidevergiftiging

Normaal wordt zuurstof gebonden aan een eiwit in rode bloedcellen waardoor zuurstof naar alle weefsels wordt getransporteerd. Bij een koolmonoxidevergiftiging wordt in plaats van het zuurstof, koolmonoxide gebonden aan het eiwit in de rode bloedcellen. Scheikundig gezien is deze binding ongeveer 240 maal sterker dan de binding tussen het eiwit en zuurstof. Daardoor is een koolmonoxide vergiftiging levensbedreigend omdat onvoldoende zuurstof de weefsels bereikt.

Jaarlijks zijn er circa 130 slachtoffers en enkele honderden moeten behandeld worden in het ziekenhuis. Het hart en de hersenen zijn het meest zuurstof afhankelijk en daardoor is schade, bij een koolmonoxidevergiftiging, bij deze organen het meest voorkomend. Oorzaken van een koolmonoxide vergiftiging zijn verkeerd geïnstalleerde of defecte gastoestellen (gaskachel, CV, geiser) of open haarden met een slechte afvoer van verbrandingsgassen, eventueel in combinatie met een slechte ventilatie.

Hyperbare zuurstof therapie zorgt ervoor, door de patiënt “op druk” te brengen en 100% zuurstof te laten inademen, dat de koolmonoxide los gemaakt wordt van het eiwit uit de rode bloedcellen en vervangen wordt door zuurstof. Daarnaast wordt zuurstof ook opgelost in het bloed en deze twee factoren zorgen ervoor dat alle weefsels weer voldoende voorzien worden van zuurstof waardoor beschadigingen aan organen, met name hart en hersenen, tot een minimum beperkt worden.

Stel een vraag
Koolmonoxide vergiftiging