U bent hier:Skip Navigation LinksHomepage » Behandelindicaties » Botinfectie

Botinfectie (osteomyelitis)

Osteomyelitis is een ontsteking aan het bot of beenmerg en wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. De zwelling van het beenmerg die hierbij optreedt, drukt op de bloedvaten van het beenmerg waardoor de bloedtoevoer wordt verminderd. In het ernstigste geval kunnen delen van het bot afsterven (osteonecrose) of loslaten. Daarnaast kan, rondom de aangetaste botdelen, de infectie zich verspreiden en leiden tot de vorming van zogenaamde abcessen (holten met pus).

De oorzaken van botinfectie kunnen zijn door besmetting van het bloed, door infectie van nabij gelegen weefsel of een directe infectie, zoals na een open beenbreuk of na een operatie. De behandeling van een botinfectie bestaat uit ten eerste het bepalen welke bacterie de veroorzaker is van het infect. Hierdoor kunnen medicijnen (antibiotica), intraveneus, toegediend worden die heel gericht de veroorzakende bacteriën kunnen vernietigen. Indien de infectie in een dusdanig vergevorderd stadium verkeert dat weefsel is afgestorven, is vaak ook een operatie nodig waarbij het afgestorven en dode weefsel wordt verwijderd.

Als de botinfectie blijft aanhouden, men spreekt dan van een “chronische osteomyelitis”, kan de hyperbare zuurstoftherapie een aanvullende uitkomst bieden. Doordat de patiënt “op druk” wordt gebracht en 100% zuurstof inademt, zal de hoeveelheid zuurstof in het slecht doorbloede beenmerg enorm toenemen. Hierdoor zullen afweercellen extra gestimuleerd worden om de bacteriën en andere afvalproducten op te ruimen, zullen botcellen weer aangemaakt worden en wordt de werking van de antibiotica verhoogd. Daarnaast zullen bacteriën die níet van een zuurstofrijke omgeving houden, vernietigd worden.

Botinfectie